Reportaža Evgena Subana: OLIB 2014

V prvih dneh meseca julija, še preden se je poletno vreme skisalo, smo z družino dopustovali na Jadranskem otoku Olib.

Brez naslova

Olib je nizek otok, z istoimenskim obalnim naseljem v Zadarskem arhipelagu vzhodno od Silba. Na otoku stalno živi cca. 120 prebivalcev. Domačini se poleg turizma ukvarjajo še s poljedelstvom ribolovom in ovčarstvom.

Olib 2 Olib 3

Olib, na katerem stoji svetilnik, je precej raven otok s površino 26,14 km². Meri v dolžino 9,5 km in ima 33,4 km dolgo obalo. Najvišja točka je 72 nadnorske višine, imenuje se visoki vrh Kalac.

Olib 4 Olib 5 Olib 6

Na otok priplujemo s trajektom in avtomobil, za čas bivanja na otoku, pa uporabljamo druga prevozna sredstva kot so kolesa, tradicionalne freze Tomo Vinkovič, štirikolesniki in vozila katera se običajno prevažajo po golf igriščih.

Olib 7 Olib 8

Naselje leži ob obali prostranega zaliva Luka Olib na zahodni strani otoka. Ob zalivu je lepa peščena plaža, pod naseljem v zalivu leži pristan, ki ga varuje cca 80 m dolg valobran s cca 40 m dolgim pomolm.

Olib 35

Olib 9

Na robu naselja stoji obrambni stolp Kaštel iz 18. stoletja.

Olib 10

Stare kamnite hiše krasijo lepo ohranjeni kamniti žlebovi in prekrasni dimniki.

Olib 11 Olib 12

Otok je prepreden z z obzidanimi potmi, ki pa niso v najboljšem stanju. Pokrajina je zeleno poraščena z obilo sence.

Olib 14 Olib 15

Na vzhodni obali leži plitvejši zaliv Slatnica, južno od naselja so še trije manjši zalivi: Banve, Sv. Nikola in Južna Slatina, v katerih je možno sidranje plovil. Najprimernejši za sidranje je zaliv Sv. Nikola, ki ima globino cca 8 m in daje zelo dobro zavetje plovilom, če piha burja.

Olib 17 Olib 18

Čudovite peščene in kamnite plaže so pravi kraj za sprostitev ob šumenju valov kristalno čistega morja.

Olib 19

Na potapljanje sem se odpravljal s štirikolesnikom, tako da sem opremo  prevažal v tovorni prikolici.

Olib 20

Potapljanje na globinah do 12 m je zelo zanimivo, polno življenja, med travniki Pozejdonije pa lahko naletimo tudi črepinje antičnih amfor.

Olib 21 Olib 23 Olib 22

Razmetane skale na peščenem dnu nudijo zavetje številnim prebivalcem morja.

Olib 24 Olib 25

Olib 28 Olib 27

Na Olib ni potapljaškega centra, zato moramo sami poskrbeti, da imamo s seboj vso potrebno potapljaško opremo in dokumentacijo, ki nam omogoča individualno športno potapljanje.

Olib 26 Olib 29 Olib 30 Olib 31 Olib 32 Olib 33 Olib 34

Olib, s svojo lego, daje dobro izhodiščno točko za potapljaške izlete na sosednje otoke. O tem vam napišem več po naslednjem obisku otoka.

 

EVGEN  SUBAN, DPD  Soča